Tutorial buat header guna Photoshop CS4

Assalamualaikum/Annyeong chingu!

hihihi blog Sya-mintz pon ada tutorial! dan ini tuto yg first!
kwn Mintz tak taw nak buat camne header jd Mintz bt tuto
 ni untuk Misz Tieyra harap-2 dia faham larr dan korang
pon faham jugak ye? sebab step ni agak panjang Mintz tak
VideoTuto cuma example gambar je...^-^


1: korang bukak dulu Photoshop... (click untuk besarkan gambar)








2:click File> tekan New


3: akan jadi macam kat bawah ni...
  > masukkan nombor macam Mintz buat then click OK.

4: ada kotak tu, then korang click File > Open



5: akan keluar kotak macam ni, ambil gambar yg korang dah upload untuk bt header
     > click Open


6: gambar jadi macam tu> click yg Mintz bt kotak merah tu> click magic eraser tool


7: magic eraser tool tadi, guna untk padam background> click right untuk padam


8:click yg Mintz bulatkan nom.1 buat kotak di sekeliling gambar> click Edit > click Cut



9: click layer yg satu lagi, click Edit > click Paste
     click yg berhuruf T > buat kotak kat layer > tulis apa-2 yg korang nak dalam tu.



10: siap tulis, click File > click save for web and devices


11: akan keluar satu kotak lain, isikan dalam kotak yg Mintz merahkan sama dengan contoh gambar tu.



12: akhir sekali click button Save and SIAPPP! >..< 
       p/s: pedulikan yg warna hijau dan yg Sya-mintz conteng HO3..
   
Hasilnya, nak ambek larr x marah.




Walaupun blog MIntz x secantik korang, MIntz saja nak kongsi-mengongsi.Hope korang tak kesah n enjoy the tutorial.

0 0rg mec0nteng~: